Tom McRae på bryggekanten på Røvær.

Aldri vært så lykkelig som her –
men humøret vil ikke prege musikken

Han har vunnet Brit Awards, solgt plater og skrevet med Marianne Faithful. Nå har Tom McRae vært alene på Røvær i to uker akkompagnert av Knut Hamsun og en intetanende lokalbefolkning.
Faksimile H-avis 17.juni 2017
Aldri vært så lykkelig som her – men humøret vil ikke prege musikken

Av Roar Eskild Jacobsen
Haugesunds Avis – Publisert: 17. juni 2017, kl. 10:00

HAUGESUND: Tom McRae kommer imot oss barføtt og rufsete i håret på brygga utenfor sjøhuset på Røvær. Den britiske singer/songwriteren har fått låne Petrotech-gründer Bjørn Dybdahl sitt sted på Røvær i litt over to uker. Her ute i havet har briten skrevet nye sanger til sitt 8. album som i neste uke skal spilles inn i New York.

«Røvær-platen» kommer ut siste uken i august. I september spiller McRae med band på Høvleriet i Haugesund etter en to uker lang lanseringsturné i England.

På Røvær har han introdusert seg for lokalbefolkningen som «I am Tom, a friend of Bjorn».

– Jeg har aldri følt meg så lykkelig som her. Jeg har reist og bodd i hele verden, i alle de kuleste byene, men Røvær har jeg ingen ønsker om å dra fra. Det er spesielt å finne et sted som dette, sier Tom McRae.

Etter to uker i ensom majestet begynner han derimot å bli pratesjuk. Han lurer på om vi blir til middag. Han har fisket, kokt krabbe, sett på fugler og hørt på lyder.

– Jeg måtte vise ham hvordan han koker og renser krabbe via SMS. Se denne meldingsrekken, ler Dybdahl og viser fram god kommunikasjon på mobilskjermen.

I kjøleskapet står McRaes egenkomponerte krabbe-risotto. Ute i havgapet har han fått fisk – og ro. McRae er født i Essex, flyttet inn til hovedstaden som 18-åring, der han studerte politikk ved Universitetet i London og spilte i ulike studentband.

Senere var han politisk journalist i en lokalavis i London, og samtidig startet han et seriøst band og fikk platekontrakt som 29-åring.

– Jeg laget musikk i ti år før det ble noe skikkelig ut av det. Trodde aldri det ville skje at jeg fikk meg et publikum, eller at jeg kunne få være her på Røvær å arbeide, for den saks skyld, sier McRae.

Hans artistliv handler om seg selv, jobbe for andre artister og han er foreleser for musikkstudenter i London. Han bor i dag en times tid utenfor metropolen.

– Etter mitt forrige album har jeg bare skrevet for andre. Jeg har laget låter for en del «X-Factor»-artister og hatt en lengre periode med Marianne Faithfull i Frankrike. Her på Røvær har jeg i alle fall seks sanger jeg virkelig liker og er fornøyd med. Jeg er blitt 48 år, og hvis jeg skulle finne på noe nytt å gjøre med musikken min, måtte jeg gjøre noe annerledes. Rutiner fungerer dårlig når det handler om å lage kunst. Hvis jeg ikke klarer å komme opp med noe nytt her, vil jeg ikke få det til noen steder, sier McRae.

Tom McRae ble hentet til Rockfest i Haugesund av Helge Toft i 2005. Her spilte han en konsert på Høvleriet. Support for McRae var ingen ringere enn Susanne Sundfør. Hun er som kjent hovedattraksjon i helgen både på Norwegian Wood i Oslo og Byfest 1 i Haugesund.

– Alle som spiller med meg blir stjerner. Ha ha! Jeg har lyst til å se henne igjen på scenen, hun er briljant, sier McRae.

Tom McRae fikk Brit Award-pris (Storbritannias Spellemann) som beste nykommer for sitt debutalbum. Musikalsk blir han nevnt i landskapet rundt Bob Dylan, Nick Drake og Billy Bragg.

Han ble hentet inn til å spille i Royal Festival Hall av kurator Scott Walker – samme mann vår egen Susanne Sundfør skal være med å hylle under en større BBC-konsert for Walker i Royal Albert Hall til høsten.

Tom McRaes musikk har blitt mye brukt i ulike indiefilmer, han har varmet opp for Tori Amos og har venner og et godt publikum i Haugesund etter flere besøk.

– Jeg hadde helt glemt ut kunsten å dagdrømme. Det har jeg tatt tilbake i løpet av denne perioden på Røvær. Jeg sitter ved vinduet og ser ut, hilser på ferjemannskapet og plutselig har fem timer passert. Jeg komponerer om nettene, sier McRae.

På bordet ligger Knut Hamsuns «Mysteries» i pocketutgave.

– Jeg fikk den i gave for mange år siden. Da jeg skulle dra hit plukket jeg den med meg og tenkte den kunne være passende lesestoff.

På Røvær komponerer han, skriver tekster og tar opp ulike lyder. Han er sønn av et presteektepar, og faren var en ivrig fugletitter.

– Jeg har litt greie på fugler og her ute har jeg fått sett og hørt noen på nært holdt. Det gir meg energi å sitte her ute, sier McRae.

Bjørn Dybdahl føler det er i hans ånd å ha en artist i huset sitt på Røvær. Han forstår McRaes greier.

– Ja, jeg leste et intervju med Iggy Pop for ikke så lenge siden. Iggy snakket om bestemte steder som bygget opp energien i ham. Jeg forstår hva de snakker om, sier Dybdahl.

– Jeg abonnerer nødvendigvis ikke på hippie- og new age-filosofi, men det er noe med sjø og vind og at det påvirker oss. Verden stopper opp, og tar oss med videre til et annet sted, sier Tom McRae.

London. Terror. Brann. Byen har tålt mye. Tom McRae tenker på byen han har bodd i 23 år.

– Forferdelig. Men husk at millionbyer alltid har en risiko i seg. Sprø folk vil gjøre sprø ting. Da jeg var ungdom på 80-tallet og tok toget inn til byen visste vi alltid om at IRA kunne slå til. Jeg tror vi vil se en forandring framover. Folk vil ta vare på hverandre og vise mere varme.

Lyden av Røvær. Den kommer på plate i august og kan høres live på Høvleriet i september. Med krabbekjøtt mellom tennene og inspirerte låter.

– Musikken blir uansett melankolsk. Lykkefølelsen her ute vil ikke prege den delen av musikken min, sier Tom McRae.

TO VENNER: Tom McRae og Bjørn Dybdahl er blitt fine venner.
TO VENNER: Tom McRae og Bjørn Dybdahl er blitt fine venner.

 

 

Tekst og foto: ROAR ESKILD JACOBSEN